Julkaisuja


Muinaistutkija 3/2022 

sisältää Arja Parkkosen artikkelin Juusjärven esihistorilallisen kalliomaalauksen puhdistamishankkeesta. Juusjärven kalliomaalaus on SuMun adoptiokohde. Seura sai Museoviraston muinaisjäännösavustuksen asiantuntijaselvityksen tekemiseen kalliomaalauksen puhdistamisesta. Maalaukset puhdistetiiin syksyllä 2022. Lehti ilmestyy myös Muinaistutkijan verkkosivulla joulukuussa 2023. 

https://muinaistutkija.journal.fi/

Suomen esihistorialliset kalliomaalaukset  

Vuoden arkeologinen teko 2021 -tunnustus on myönnetty Ismo Luukkosen tietokirjalle "Suomen esihistorialliset kalliomaalaukset" (Sigillum Oy). Visuaalisesti upeassa teoksessa on esitelty kaikki Suomen toistaiseksi tunnetut 122 maalauskohdetta sekä 20 mahdollista maalauskuvaa.
Suomen muinaistutkimuksen tuki ry. myönsi Vuoden arkeologinen teko -tunnustuksen nyt kahdeksannen kerran. Suomen muinaistaideseura onnittelee tekijää! Saatavana kirjakaupoista.

.

Aurinkopeura VII, Suomen muinaistaideseura 20 vuotta 

Runsaasti kuvitettu, 123-sivuinen julkaisu ilmestyi v. 2019. Se sisältää mm. Ismo Luukkosen artikkelin Hossan Värikallion kuvamaailmasta uusine, havainnollisine kuvineen sekä Tuija Wetterstrandin artikkelin Värikallion kalliomaalauksilla tehdyistä tutkimuksista. Arja Parkkonen käsittelee kalliomaalausten suojeluun liittyviä kysymyksiä ja harrastajaseuran roolia suojelutyössä. Mervi Suomalainen ja Helena Saarikoski kertovat seuran 20-vuotisesta toiminnasta runsaine seminaari- ja matkakuvauksineen. Hinta 10 € + postikulut.

Tiedustelut/tilaukset: puheenjohtaja(at)suomenmuinaistaideseura.fi

.

Jukka Parkkinen & Tuija Wetterstrand             
Suomen kalliomaalaukset: bongarin käsikirja

Kalliomaalaukset ovat kiehtovia viestejä vuosituhansien takaa. Suomen kalliomaalaukset esittelee yli sata kalliomaalauskohdetta eri puolilta Suomea. Mukana ovat lähes kaikki löydetyt kalliomaalaukset, ja ne esitellään havainnollisesti kuvin ja tekstein. Kirja sisältää myös tietoa maalausten kuvasymboliikasta ja löytöhistoriasta. Kalliomaalaukset sijaitsevat usein vaikeasti saavutettavissa paikoissa, mutta oppaan ohjeilla ne on helppo löytää. Jokaiselle kohteelle annetaan paikkakoordinaatit ja lähin lähtöpaikka, josta maalauksille pääsee autolla, jalan, pyörällä tai vesitse jokamiehenoikeuksia noudattaen. Kohteet on ryhmitelty alueittain niin, että samalla matkalla voi käydä katsomassa mahdollisimman monta maalausta.

Äänisen kalliopiirrokset osa II ja III
Väino Poikalaisen ja Enn Ernitsin 610-sivuinen, upea teos Rock carvings of Lake Onega II saatavana 35 €:n hintaan. Toimitus sopimuksen mukaan. Tilaukset: puheenjohtaja(at)suomenmuinaistaideseura.fi. Kirjasarjan kolmas osa Rock carvings of Lake Onega III on myös ilmestynyt.

Lisätietoa kirjasta (In English)